David Starkey: «Elizabeth – kampen om tronen»

Jeg har gjentatte ganger skrevet her på bloggen om hvor fascinert jeg er av Tudortidens England. Og jeg har lest ganske mange bøker om dette. Nå har jeg lest enda en. Den britiske historikeren David Starkeys bok «Elizabeth – kampen om tronen» fant jeg på et boksalg, og siden den bare kostet i overkant av en femtilapp var saken grei. De fleste har kanskje hørt om Henry VIII – han med de seks konene, der to av dem ble sendt til skafottet og halshugget. Elizabeth er hans datter, og moren hennes var Anne Boleyn (dronning nummer to i rekken), en av dronningene som ble henrettet. Boka tar for seg Elizabeths vei til tronen, der hun etterfulgte sine to halvsøsken (barn av henholdsvis dronning nummer tre og en) Edward VI og Mary I («Bloody Mary», fordi hun virkelig lot hodene rulle i sin regjeringstid).

Haugen Bok skriver blant annet dette om boka: 

Starkey tar for seg familieforhold; forholdet til foreldrene, stemødre og til søsknene. Steg for steg kommer vi henne nærmere. Hva og hvem som påvirket og hadde innflytelse på henne, hennes forhold til religion, til lojalitet og hennes evne til å både lese og kontrollere mennesker rundt seg. En kvinne i en mannsdominert verden, trygg på at hun var skjebnebestemt til å styre landet, lynende intelligent, lidenskapelig sensuell og likevel (påsto hun) jomfru. Elizabeth skulle bli Englands mest fremgangsrike monark.

Egentlig er det fint å lese en historisk biografi som denne. David Starkey har laget et levende portrett av Elizabeth, saklig og med innslag av britisk understatement-humor. Elizabeth tok over tronen som 25-åring, skulle etterhvert regjere i nesten 45 år og ble den siste av Tudormonarkene. Det mest spesielle er egentlig  kunnskapen Starkey gir oss av hennes mentalitet. For eksempel det at faren ble Elizabeth største forbilde gjennom livet – til tross for at han henrettet moren hennes. Jeg har aldri lest noe av David Starkey før, men siden han er en vel ansett britisk historiker, ekspert på Tudortiden og har skrevet mange bøker om denne perioden, så er det nok ganske sikkert at jeg kommer til å plukke opp flere av bøkene hans.

6 responses to “David Starkey: «Elizabeth – kampen om tronen»

  1. Takk for en fin omtale av en bok jeg også likte godt 🙂 Som deg er jeg fascinert av Tudortiden, og samler på bøker fra den tiden, snakk om dramatisk tidsalder! Jeg har også Starkeys bok om de seks hustruene til Henry VIII, den er også veldig bra.
    Har du unnet deg et besøk til Hampton Court utenfor London?!! Fantastisk sted 🙂 🙂

  2. Det var en fin omtale! Jeg er også fascinert av denne tiden og har blant annet lest Søstrene Bolyn om denne familien. Det må ha vært spesielt å vokse opp i denne familien, uansett fra hvilken tid de hører til. Jeg setter denne boken på TBR listen og takker for tips!

  3. Jeg har lest Starkeys bok om de seks konene, det tok litt tid å lese den, men akkurat som Clementine likte jeg den veldig godt. Derfor skal jeg notere meg ned denne også, vil tro den faller i smak.

    Flott omtale, Anita 🙂

  4. Takk for lesertips:) Boken hørtes veldig bra ut og omtalen din var flott:) Tudortiden har jeg ikke lest så mye om , men jeg finner den interessant og spennende. 🙂

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s