Hanne-Vibeke Holst: «Kongemordet»

uten navnNå har jeg lest ferdig Hanne-Vibeke Holsts bok «Kongemordet», en slags frittstående oppfølger av «Kronprinsessen», som jeg har skrevet om tidligere. Vi møter igjen mange av de gamle kjente navnene i denne boka.

«Kongemordet» starter noen dager etter der «Kronprinsessen» slutter. Regjeringen i Danmark har gått av etter et elendig valg, og internt i det sosialdemokratiske partiet begynner kampen om hvem som har skylden. Den tidligere finansministeren Gert Jacobsen vil bli ny partileder, men den gamle, Per Vittrup, nekter å gi seg. I denne boken står også Jacobsens kone, Linda Lykke Jacobsen, i sentrum. Hun er både isolert, alkoholisert og mishandlet, og hennes egen fortelling om livet generelt og ekteskapet spesielt står som lange avsnitt i den øvrige teksten. Jeg synes det er denne delen av boken som er best skrevet; skildringene om vold, ydmykelse og selvforakt er veldig sterke og nesten fysisk ubehagelige å lese. Gert Jacobsen selv skildres av Holst som en mann med to ansikter; den blide vennlige mannen ute «blant folk» og en tyrann hjemme hos sin kone, som går på tå hev fordi hun ikke vet når eller av hvilken grunn det neste slaget vil komme.

Alt i alt en lesverdig bok, synes jeg. Den skildrer foruten ovennevnte også maktkampen i kulissene, manipuleringen og tvilen om hvem man egentlig kan stole på innad i partiet. «Dronningofferet» er neste bok i denne trilogien, jeg ser fram til å lese den!

One response to “Hanne-Vibeke Holst: «Kongemordet»

  1. Tilbaketråkk: Hanne-Vibeke Holst: “Dronningofferet” « Anitas blogg

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s