Jette A. Kaarsbøl: «Den lukkede bok»

Denne boka ble tilfeldigvis med meg hjem fra Norli, hvor jeg typisk nok ikke klarte å motstå et «3 bøker for prisen av 2»-tilbud. Jeg hadde faktisk aldri hørt om verken forfatteren eller boka før, men teksten på baksiden syntes jeg virket lovende, så dermed fikk de to Kate Morton-bøkene jeg kjøpte selskap av denne:

Året er 1875. Tjueen år gamle Frederikke Leuenbech lever en søvngjengeraktig og overbeskyttet tilværelse som brått skal opphøre idet hun treffer den idealistiske og sjarmerende fødselslegen Frederik Faber. Han kan gi henne friheten hun drømmer om, men hun får snart erfare at frihet kan ha en høy pris. I kretsen omkring Frederik finner vi flere av Det Moderne Gjennombrudds mest markante kulturpersonligheter. Med denne gruppen mennesker er det Frederikke innleder et tilsynelatende misunnelsesverdig liv i frihet og økonomisk uavhengighet og med utstrakt selskapelighet. Men under den perfekte overflaten lurer hemmelighetene og de skjulte lengslene. Frederikke presses til å gjøre valg som skal få store konsekvenser for hennes omgivelser og for henne selv. Den lukkede bok er befolket av idealister, medløpere, ildsjeler, dagdrivere, åndsaristorkrater og proletarer. Det er en bok om uforløst kjærlighet, om mål og midler, om idealisme og feighet. Men først og fremst er det en fengslende historie om å hanskes med overraskelsene livet byr på.

Boka begynner på en måte i feil ende. Vi møter aller først Frederikke mot slutten av livet. Hun er en bitter og ensom kvinne. Hun synes hun hadde fortjent atskillig mer lykke enn det hun har fått. Livet ble visst ikke slik hun hadde forventet og håpet på i unge år. Skildringene av Frederikkes liv på 1800-tallet er stikk motsatt – hun lever i en munter og (stort sett) bekymringsløs tilværelse. Underveis kommenterer Kaarsbøl dette lett ironisk og litt sarkastisk, men samtidig respektfullt. Livet til Frederikke sammenlignes med nåtiden, akkurat som for å understreke at dette er ekte og realistisk. Turene og lunsjene, de morsomme diskusjonene i gjengen – alt settes i kontrast til Frederikkes lengsler, forhåpninger og det hun ikke får – på grunn av den store hemmeligheten ektemannen hennes bærer på. Alle tror hun har det perfekt, men skraper man på overflaten er allikevel ikke ting som de virker.

Det er alltid hyggelig å få seg gode overraskelser når man leser bøker. For dette var en bok å kose seg meg, synes jeg! Boka er forøvrig skrevet i et språk som er flytende og lett å lese. Om du er interessert i å lese hva andre bloggere mener om boka, har du noen lenker å kikke på her:
Les mye
Litterær puls
Dobbelt lykke
Around books
Pias blogg

5 responses to “Jette A. Kaarsbøl: «Den lukkede bok»

  1. Lesesirkelen vår leste denne boka i 2009. Det var en fin bok å samtale om for den er så pass mangfoldig at det er rom for mange tolkninger og spørsmål. Her er vår oppsummering: http://nordhordlandlitteratur.blogspot.com/2009/09/ho-var-litt-pa-hi-sia-av-fornuften.html

  2. Fin oppsummering. Ja, denne boka kan man sikkert drøfte i timevis!

  3. Jeg likte også denne svært godt
    , selv om jeg ikke ble så overrasket -)

  4. Kjerstis løse tråder

    Har lest den. Veldig bra. En page turner, ingen stor litteratur som sådan, men underholdende og absolutt en alvorlig undertone.

  5. Tilbaketråkk: Boktema – årskavalkade | Anitas blogg

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s