Torgrim Sørnes: «Ondskap»

En godbit fra gamlebloggen, skrevet i februar i år:

I disse VM-tider tenkte jeg det var greit å skrive en anmeldelse i kraftig kontrast til Gro Harlem Brundtlands irriterende uttalelse om at «det er typisk norsk å være god». Og hva denne kontrasten er? Jo, en anmeldelse av Torgrim Sørnes’ bok «Ondskap». For i den boka er det ikke mye godhet. Uansett hvor langt ned du graver, er det de færreste her som er gode på bunnen.

Boka tar for seg de henrettede i Norge i tidsperioden 1815 til 1876. Vi møter forbryterne, deres ofre, historiene. Med andre ord ikke noe lystig tema, for å si det forsiktig. Men det er interessant allikevel. For, når man begynner å gruble litt mens man leser så dukker det opp noen spørsmål: Hva utløser ondskapen hos disse forbryterne? Hvordan i alle dager kan noen få seg til å gjøre slike handlinger? Var de rett og slett født onde, eller ble de påvirket av miljøet de levde i? Svært mange av dem levde i lavere sosiale lag, i nød, sult og fattigdom. Det er uansett jo ikke tvil om at Norge var et hardere land å leve i da og at de nok ble hardere av det.

Som tidligere nevnt har jeg kjøpt denne på Mammutsalget. Er du historieinteressert, er det sikkert verdt det å kjøpe boka!

2 responses to “Torgrim Sørnes: «Ondskap»

  1. velkommen til wordpress! Er spent på å høre om du trives bedre her. Jeg har alltid bare hatt wordpress, og kjenner ikke til de andre løsningene.

  2. Tilbaketråkk: Torgrim Sørnes: “Uten nåde” | Anitas blogg

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s