Arnaldur Indridason: «Irrganger»

>Neimen – hvor er min store antihelt Erlendur Sveinsson blitt av? Jo, han har reist på ferie og blir bare såvidt nevnt i denne boka. Indridason har latt Erlendurs kollega Elinborg være hovedperson her. Hun er ganske annerledes enn sin eksentriske medetterforsker, men ikke mindre dyktig. Hun er utadvendt (i motsetning til Erlendur) og rolig (i motsetning til hissige Sigurður Óli, som er den tredje gjennomgangsfiguren i Indridasons bøker). Og denne tillitvekkende personligheten får hun god bruk for her.

En mann blir funnet med overskåret strupe hjemme i leiligheten sin. Noen dager tidligere har han vært på byen i Reykjavík, og puttet et ukjent stoff i drinken han kjøpte til en kvinne. Mannen, en fyr ved navn Runólfur, viser seg å være en ganske så anonym telemontør. Virker kjekk og grei, er veltrent og ordentlig. På overflaten. Men når Elínborg etter hvert begynner å skrape på overflaten og nøste i fortida hans, er det litt av hvert som dukker opp. Ikke minst bygdesladder, for avdøde Runólfur kom fra en bitteliten plass, og der lever bygdeormen sitt eget liv. Dette er vel noe alle vi som kommer fra små plasser kan kjenne oss igjen i. Etter hvert nøstes en skremmende historie opp.

Skrivestilen til Indridason er knapp som vanlig. Lite utenomsnakk. Men handlingen driver framover av seg selv allikevel. I tillegg var det morsomt med en kvinnelig helt for en gangs skyld, og ikke en utslitt særing. Når Elinborg i tillegg framstilles som sympatisk, er det hele veldig bra. Likte boka godt, rett og slett!

7 responses to “Arnaldur Indridason: «Irrganger»

  1. >Jeg vidste slet ikke at der var en bog på vej med Elinborg som hovedperson. Det lyder rigtig fint.

  2. >Er så glad for at jeg har så mange av disse foran meg. Har kun hørt de 2 første på lydbok, men har de 2 neste klare. Regner med at det tar en god stund før jeg kommer meg helt til Irrganger 🙂

  3. >Jeg har bare lest denne ene av Indridasson. Likte den godt, og likte Elinborg.

  4. Tilbaketråkk: Mammutsalg | Anitas blogg

  5. Tilbaketråkk: Arnaldur Indridason: “Hjemstavn” « Anitas blogg

  6. Tilbaketråkk: Arnaldur Indridason – “Anger” « Anitas blogg

  7. Tilbaketråkk: Boktema: Favorittforfatter på bokstaven I « Anitas blogg

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s