Sigbjørn Mostue: «Mørkeboka»

> Som jeg tidligere har skrevet om, er jeg altså med på bokbloggturnéen denne gang. Boken det er snakk om er «Mørkeboka» av Sigbjørn Mostue. Han er kjent for sin triologi «Alvetegnet» bestående av bøkene «Gravbøygen våkner», «Nissedreperen» og «Krakens gap». Forlaget sin omtale av «Mørkeboka» kan leses ved å følge denne linken.

Førsteinntrykket etter å ha lest boka var at dette egentlig var litt forvirrende, kanskje fordi det er en annerledes bok? Internett må nemlig brukes jevnlig underveis, for nettstedene som nevnes i boka finnes i virkeligheten. Flere historier fortelles ellers parallellt i boka og flettes på en måte sammen til slutt. Det er scener fra en samtale mellom pasient og lege, sider fra en dagbok som tilhører en ung jente, utskrift fra chattekanaler på nettet, og midt i det hele kommer noen sider fra Ibsens «Peer Gynt». Peter Christian Asbjørnsen er også meget sentral i boka, uten å si mer om den saken. Men konklusjonen er: Vi er snittet i øynene, vi mennesker. Og dette snittet, det er det som gjør at vi er oss selv nok, at vi er egostiske og grådige. I «Mørkeboka» får huldre, tusser og troll, skylda for det. Byttingene har snittet oss i øynene og skapt oss til forbruksmonstre, selvsentrerte sådanne.

Jeg er uansett litt usikker på hvordan dette vil slå an blant leserne, for noen bok i tradisjonell forstand er det jo ikke. Og det er stor forskjelll på modenhet blant barn og unge i alderen 9-14 år, som er målgruppen. Min elleveårige boksluker av en datter kastet fra seg boka etter å ha lest 10 sider og konstaterte at «dette skjønner jæ’kke no’a, assa!». Men kanskje man må være litt mer tålmodig enn nevnte unge dame? Uansett stiller forfatteren krav til de som leser, og det kan jo være bra med litt motstand og grubling for leserne også.

Ønsker du å lese flere omtaler? I går var det Predikeren som omtalte boka, og i morgen er det Binka sin tur.

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s