Eunsun Kim: «Nord-Korea – ni år på flukt fra helvete»

6154d4e337eeb901080389646f3ec616845eed1a52ba37c8e363e9b4Dette var den siste boka jeg leste i 2013. Året er 1998, og vi møter Eunsun Kim. I Nord-Korea har hungersnøden allerede kostet hundretusener av liv. Eunsun er 12 år og utmagret av hungersnød. Hun har sett sin far sulte ihjel, og sammen med moren og søsteren bor hun nå i en iskald liten leilighet, uten håp, uten mat. De har ingenting. Til slutt ser moren – som beskrives som en sterk og handlekraftig kvinne – bare en utvei: å ta med seg døtrene og rømme til Kina for å unnslippe sulten og nøden som herjer i hjemlandet. De legger ut på en svært farlig flukt, der ingen hindre stanser dem. Selv ikke da de blir arrestert og hjemsendt til Nord-Korea, der de havner i fangeleir. Tortur og avhør knekker dem ikke, og de finner styrke til å rømme til Kina enda en gang. Tilbake i Kina lever de som slaver uten papirer i flere år, stadig jaget av politiet. Som en siste kraftanstrengelse bestemmer Eunsun seg for å krysse den mongolske ørkenen for kanskje å nå frem til friheten i Sør-Korea.

Boka gir et utrolig og skremmende innblikk i et samfunn som er lukket for de utenfor. Alle har hørt og forstått at regimet i Nord–Korea er kontrollerende og at det styres av en diktator, men det er svært sjelden en får virkeligheten beskrevet slik som i denne boka! Eunsun har blant annet vært gjest hos Skavlan og fortalt om boka og flukten. Det skal være sagt at språket i boka kunne vært bedre, men det gjorde ikke så mye. For de som er interessert, vil jeg også anbefale Barbara Demicks bok «Nothing To Envy: Real Lives in North Korea», som jeg egentlig likte enda bedre.

2 responses to “Eunsun Kim: «Nord-Korea – ni år på flukt fra helvete»

  1. Jeg har også lest denne boka! Er nok blant dem som synes at språket kunne vært bedre, nettopp fordi det er en så viktig bok. Men som du sier, så er det viktigere aspekter ved boka enn språket. Den gir et veldig tydelig bilde av situasjonen i landet. Skremmende! noterer meg det andre boktipset ditt!
    Ha en glad dag!

  2. Ja, den boka må du lese. Veldig bra – og veldig skremmende.

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s