Lisa Genova: «Alltid Alice»

Nå har jeg lest en fantastisk bra bok. Hadde hørt om «Alltid Alice» flere ganger, og endelig kom jeg over den på biblioteket. Det viste seg at den var så bra at jeg nesten ikke klarte å legge den fra meg.

Alice er en Harvard-professor på ca 50 år. Hun har suksess. Er gift med den anerkjente forskeren John og har tre voksne barn. Livet går på skinner. Men hun har oppdaget noe; hun har begynt å glemme ting. Mobiltelefonen. Avtaler. Ord. Hun skriver huskelapper, men forstår ikke ordene hun selv har skrevet. Men, tenker Alice – det må være overgangsalderen, for hvem glemmer ikke saker og ting innimellom? Det er når hun er ute på en joggetur hun får mistanke om at det kan være noe annet galt. Midt under joggeturen aner hun plutselig ikke hvor hun er, og hun vet ikke hvordan hun skal finne veien hjem. Til slutt får hun den nådeløse og ubarmhjertige diagnosen stilt: Tidlig Alzheimer, som følge av en genfeil som er 50% arvelig.

Livet blir snudd fullstendig på hodet for Alice og familien. Ektemannen John, som nevnt en anerkjent forsker, har ingen planer om å avbryte sin karriere for å passe på Alice. Som en back up-plan lager Alice seg et system med fem spørsmål hun skal svare riktig på. Den dagen hun ikke greier å svare riktig, skal hun åpne en mappe på datamaskinen der hun detaljert har beskrevet hva hun skal foreta seg. Vil hun være i stand til å forstå sine egne instruksjoner når denne dagen kommer?

En glitrende bok, synes jeg. Den er troverdig og man føler Alice sin fortvilelse over det hun vet vil komme. Noen vil kanskje synes at det er litt vel mye fagterminologi her, men jeg synes det «kledde» boka godt. Til slutt så blir boka reminder på dette: Vi må huske å leve her og nå. Rett og slett.

7 responses to “Lisa Genova: «Alltid Alice»

  1. >Jeg fikk denne boken på et bokmøte, og tenkte at siden jeg hadde fått den gratis måtte jeg nesten prøve meg på den. Jeg begynte å lese sent en kveld, og plutselig var klokken halv fem og boken ferdiglest. Det er så kjekt å komme over slike gode bøker som jeg gjerne ikke hadde kjøpt selv. Noen ganger kan det være lurt å prøve seg på bøker man i utgangspunktet ikke tror er noe man vil like.

  2. >Så fint at du likte boka 🙂 Jeg var også veldig begeistra for den! Har til og med anbefalt den til sykepleierstudenter.

  3. >Dette høres ut som en kjempefin bok – takk for tipset! Jeg har aldri lest en roman om Alzheimer før, og jeg får inntrykk av at denne tar opp temaet på en veldig engasjerende måte. I en slik sammenheng vil jeg tro at mye fagterminologi bare gjør boken mer interessant og troverdig.

  4. >Tror jeg har sagt det tidligere også: Jeg er så glad for at du går foran meg i den litterære løypa, så kan jeg komfortabelt lunte bak og plukke opp godbitene du anbefaler! 😀 Denne høres ut som er midt i blinken for meg!

  5. Tilbaketråkk: Top Ten Tuesday: 10 gode julegavetips | Anitas blogg

  6. Tilbaketråkk: Top Ten Tuesday: Ti bøker jeg har lest på grunn av andre bloggere | Anitas blogg

  7. Tilbaketråkk: Top Ten Tuesday: 10 bøker jeg kan gi som gaver « Anitas blogg

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s