C.J. Sansom – «Mørk ild»

>Det er sommeren 1540, og i London summer ryktene om at den mektige kansleren Thomas Cromwell (hovedperson i den überbra boka «Ulvetid»)holder på å miste Henry VIII sin gunst. Vår helt, den pukkelryggede sakføreren Matthew Shardlake, har et heller ambivalent forhold til Cromwell, men han lar seg allikevel overtale til et oppdrag for ham. For at kongen skal ta Cromwell til nåde etter at han arrangerte kongens mislykkede ekteskap med Anne av Cleves(kone nummer fire av seks, men hun er ikke av de som blir halshugget!), må Shardlake oppspore et dødelig våpen som kan gi England et fortrinn i en kommende krig med det katolske Europa, den såkalte greske ild. Dette viser seg å være en vanskelig affære som det haster å finne ut av. Shardlake må i tillegg etterforske en annen forbrytelse samtidig: En ung jente er anklaget for mord, og om sakføreren vår ikke kan finne bevis for hennes uskyld i løpet av en uke, vil hun tortureres og henrettes.

Joda, det er krim. Men det går ikke unna i racerfart, akkurat – og det kunne man kanskje ikke regne med at det gjorde på 1500-tallet heller? Shardlake er ikke noen superhelt han heller, akkurat som i «Oppløsning» er han melankolsk og redd av og til – men det kler boka godt, på en måte. Om man venner seg til et litt lavere tempo enn i «nåtidens» krimbøker, så liker jeg dette veldig godt. C.J. Sansom har skrevet en bok der han virkelig får fram både lyder, lukter og syn slik det måtte være i Tudortidens England. Det må ha blitt gjort en grundig researchjobb for å skrive denne boka! Når det er sagt, er jeg egentlig enig med Cathrinei at den norske oversettelsen var litt pussig av og til. Kanskje jeg også leser de neste bøkene i serien på engelsk.

3 responses to “C.J. Sansom – «Mørk ild»

  1. >Jeg likte denne boka! Sitter igjen med de samme inntrykkene og opplevelsene som deg, tror jeg. Har skrevet om den her:http://knirk.wordpress.com/2010/02/16/m%c3%b8rk-ild/

  2. Tilbaketråkk: C.J. Sansom: “Åpenbaring” | Anitas blogg

  3. Tilbaketråkk: Mammutsalget 2014 | Anitas blogg

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s