C.J. Sansom: «Åpenbaring»

Sånn, omsider er jeg endelig ferdig med C.J. Sansoms bok «Åpenbaring». Det har tatt sin tid å lese den, og det er ikke bare fordi det er en liten murstein av en bok på nær 600 sider. Det er også fordi undertegnede har hatt til dels mye å gjøre, og når man endelig kommer hjem og synker dypt ned i sofaen… Ja, da har sløv zapping med fjernkontrollen fristet mer. Men uansett; nå er boka ferdig lest. Slik presenteres den hos forlaget Press:

Romanen utfolder en gripende historie fra Londons nattside, der religiøst hysteri, anfektelser av makten og en sinnssyk seriemorder kaster mørke skygger over sommerens løfte om lysere tider.

Det er vår, og London nyter at sommeren 1543 er på vei. Kong Henrik den åttende beiler til Catherine Parr om å bli hans sjette kone – men denne gang gjør objektet for hans begjær motstand. Erkebiskop Cranmer og den protestantiske fraksjon følger det hele med argusøyne, for Lady Catherine er kjent for å ha reformistsympatier. 

På samme tidspunkt er Shardlake i ferd med å undersøke en sak der en tenåringsgutt, med tunge religiøse tvangstanker, er blitt plassert på sinnssykehus. Hans foreldre er redde for at han skal bli brent på bålet som kjetter. Samtidig blir en tidligere venn av Shardlake myrdet, og han lover enken å stille gjerningsmannen til ansvar. Jakten bringer Shardlake ikke bare til den fengslede gutten, men også i retning av erkebiskopen og Catherine Parr – og til de dystre spådommer i bibelens Åpenbaring. Shardlake blir involvert.

Jeg synes denne er like god som de andre, «Oppløsning», «Mørk ild» og «Monark». Den pukkelryggede sakføreren Matthew Shardlake er blitt en favoritt hos meg, rett og slett. C.J. Sansom fortsetter, som i de andre bøkene, å framstille ham som melankolsk, sårbar og alt annet enn en superhelt. Parhesten hans, Jack Barack, er en kontrast til dette. Men det kler bøkene veldig godt. Gleder meg til femte bok i serien. Den heter «Heartstone» på engelsk, og jeg er neimen ikke sikker på om den er oversatt til norsk enda. Noen som vet?

One response to “C.J. Sansom: «Åpenbaring»

  1. Tilbaketråkk: Mammutsalg 2013 « Anitas blogg

Kommentarer er alltid hyggelig!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s